Gin je alkoholický nápoj známý už od 16. století, kdy vznikl v Nizozemí. Postupně se odtud rozšířil a hodně oblíbený je také například v Anglii. Dnes jej znají lidé po celém světě. Rádi si jej přidávají do míchaných koktejlů nebo ho pijí jen tak.
Rozlišujeme dva základní typy ginu:koktejl – martini + gin + oliva
·         Genever se vyrábí periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu.
·         Dry gin se vyrábí z obilného destilátu a bylin, často mívá přídomek London.
Hlavní surovinou pro výrobu ginu je jalovec, samotná výroba může probíhat hned několika způsoby. Tím prvním je historicky dobře známá výroba za studena – do lihoviny se přidají různé esence, tinktury a tresti. Dnes ale převládá metoda, při které se do horní části destilačního zařízení přidávají byliny a další koření a následným zahříváním a opakovanou destilací tak vznikne velmi kvalitní a jemný gin. Další metoda je podobná, jenomže se bylinky ve vaku vloží přímo do destilátu a pak následuje zahřívání a destilace.
Gin https://www.lihovarek.cz/gin/ nabízí více druhů ginů, které mají pouze tu jednu jedinou surovinu stejnou. Je jí právě jalovec, ostatní přísady se ale mohou lišit. Jsou jimi například anýz, citrusové plody, lékořice, mandle, baobab, koriandr, muškátový oříšek, spousta druhů pepře a mnoho dalších.
Gin je typický svou nahořklou chutí, pro kterou se může klidně vychutnávat samotný. Mnohem častěji se ale používá pro přípravu nejrůznějších koktejlů. Velmi známý je gin s tonikem nebo martini, další známé jsou Negroni, Tom Collins nebo například Gin Fizz.koktejly a nachos
Mezi známé značky vyrábějící tuto lihovinu patří například Beefeater Gin, Tanqueray, Bombay Sapphire, Monkey 47, Bloom a další. U nás stojí za vyzkoušení OMG (Oh my gin) nebo třeba Zubří gin z lahve. Jedná se o vysoce kvalitní destiláty z českých pálenic. Pokud toužíte po „lehčí“ variantě tohoto destilátu, zkuste sáhnout po citrusově svěžím nápoji z destilérky SVACH, který kromě jalovce obsahuje citrony, pomeranče, bergamot a 19 druhů bylin.